PostHeaderIconVoetbal Elite Sport?

 VOETBAL ELITE SPORT

 

Van de week sprak ik mijn goede vriend Peter Schellingerhout over de jeugd opleidingen in het voetbal. Hij is sinds een paar jaar jeugd scout voor een amateurclub en betrokken bij jeugd evenementen.

Ik was benieuwd of er inmiddels nieuwe ontwikkelingen  waren te melden.

 

Hij vertelde mij, dat hij op zijn zoektocht naar sponsors voor een groot internationaal jeugdtoernooi enorm was geschrokken en zich nog een stukje van mij wist te herinneren van een jaar of 3 geleden, waarin ik schreef over voetbal als Elite sport.

 

Hij was verbijsterd. In verband met de crisis of vanwege bezuinigingen, haakten er een aantal lokale sponsors af en kreeg hij bij een aantal mogelijke sponsors, waarvan de naam zelfs bij een ere divisionist niet zou misstaan nul op het rekest. In een regio waar een aantal grote cacao fabrieken staan, Verkade, Albert Heijn, Forbo, Duyvis en Honig hun hoofdvestiging hebben, zou je toch mogen verwachten, dat het ophalen van een paar duizend Euro aan sponsor geld een wassen neus is.

 

Zeker als je bedenkt dat het voor de aller jongste jeugd is en waar o.a. Ajax, Feyenoord, PSV en een aantal gerenommeerde buitenlandse top clubs jaarlijks aanwezig zijn. 18 top amateurclubs uit het hele land en 12 bvo’s. Top voetbal in het klein. Prima reclame dus.

 

Zijn broek zakte helemaal van zijn reet af toen de banken: ABN, ING en Rabo hun sponsoring stopte. Als klap op de vuurpijl bracht de gemeente het jaarlijkse sponsor bedrag tot een paar honderd Euro terug, met de mededeling dat er volgend jaar geen geld meer is,

 

Diezelfde gemeente heeft overigens net voor vele honderden miljoenen het stadshart gemoderniseerd. In Authentiek Zaans Groen, dat wel. Er is een nieuw Stadhuis gebouwd en nu trekt die gemeente weer vele miljoenen uit (die er helemaal niet zijn) om een stuk land bouwrijp te maken. In ieder geval niet voor het bouwen van huizen.

€1.500 voor een dag lang onvergetelijk plezier van zo’n 300 voetballertjes in de leeftijd tot 9 jaar kon er niet af.

 

Het was hem al snel duidelijk. De gemeenschap, de overheid en het bedrijfsleven heeft geen geld meer over voor de voetballende jeugd. Tel daarbij op dat de gemiddelde amateur club nauwelijks nog zijn eigen broek kan op houden en de verloedering slaat toe. Het eens zo beruchte “de Volewijckers”, houdt op te bestaan en de voormalige ere divisionist Blauw-Wit is dit jaar van de 1ste naar de 2de klasse gedegradeerd. Overal worden clubs opgeheven, gaan clubs samen of zakken weg naar een bedenkelijk niveau.

 

Er zijn onvoldoende vrijwilligers en degene die er wel zijn kunnen hun sociale ei niet meer kwijt, de knowhow van de meeste bestuurders schiet ernstig te kort, er is geen toezicht meer op de jeugd, de trainersstaf wordt onbetaalbaar, het onderhoud van de velden is te duur, voor kunst gras is geen geld en de clubs worden kleiner en kleiner. Alleen die clubs met een grote rijke achterban hebben nog bestaansrecht.

 

Van de contributie kan de gemiddelde club allang niet meer rond komen. Subsidies en sponsoring zijn een must om de boel draaiende te houden.

Maar subsidies worden niet meer gegeven en sponsoring wordt moeizamer en moeizamer.

Dit betekent dus dat wil een club mee blijven doen, de contributies fors omhoog moeten. Misschien wel 3x zo veel dan u nu betaalt.

 

Dat betekent in veel gevallen dat een jaartje voetballen u straks rond de €750 per kind gaat kosten.

Wat ooit een volkssport was, wordt dus een Elite sport.

 

Maar speelt het grote Oranje weer een top toernooi, dan lopen al die nat nekken, die nu langzaam maar zeker de boel de nek omdraaien, weer vrolijk voorop.

Laatst aangepast (dinsdag 06 augustus 2013 18:48)