PostHeaderIconHomo's in het voetbal

 René van der Gijp,

heeft weer heel wat tongen los gemaakt deze week met zijn opmerking: “Voetbal is geen sport voor homo’s”. Ik heb daar eens over nagedacht en ik denk dat Gijp wel een beetje gelijk heeft. Natuurlijk is voetbal voor en van iedereen. Maar daar ging het Gijp niet om. Het gezeur over het uit de kast komen, was Gijp zat. Zoals hij stelt, is voetbal geen sport voor homo’s en daarmee zegt hij, dat er dus maar weinig voetbal homo’s zullen zijn. Hij denkt dat veruit de meeste homo’s andere hobby’s hebben en niet zo geinteresseerd zijn in voetbal. En dat geloof ik ook wel. Natuurlijk zijn er best wel voetballende homo’s, maar het zullen er niet veel zijn. Er zullen dus ook maar weinig voetballende homo’s het betaalde voetbal halen. Veel minder dan de afspiegeling in de samenleving. 

 

 

 

 

 

 

De Media

Nu is het beslist niet moeilijk als media hierop in te haken. René van der Gijp blijft natuurlijk een gemakkelijke prooi. En ik denk dat hij niets anders zou willen, wat hij denkt zal hij doen, wat hij doet zal hij zeggen. Hij mag van mij te allen tijde zijn mening ventileren, maar alles wordt op deze manier weer overtrokken. Ik heb het van dichtbij mee mogen maken de homosexualitiet en daar is niets mis mee, maar het is en blijft een apart wereldje. Laat ik het anders verwoorden, je hebt er gewoon een zus bij. Er zitten hier verschillende kanten aan: ten eerste het uitkomen van je geaardheid met alle risicoos vandien (pesterijen) en het accepteren van iemands geaardheid. Nu heb je natuurlijk onder de homo's echt verwijfde typetjes en sommige met trekjes. 

De Voetbal cultuur

 

De cultuur in en rond het voetbal is er ook niet naar dat homo’s zich gemakkelijk in het wereldje thuis zullen gaan voelen. Dat heeft niets te maken met een macho cultuur, maar gewoon door de alledaagse zaken als je een talentvolle speler bent in de leeftijdscategorie tussen 14 en 19 jaar.

Bij iedere club staan op trainingsavonden van de talenten horde’s vaak gewillige meisjes op zoek naar hun held. Dat is nou niet bepaald een gemakkelijke situatie voor een homo. Je wordt door de cultuur gedwongen om dingen te doen die tegen je aard zijn.

Dat hou je misschien een paar jaar vol, maar dan als je niet zo’n geweldig groot talent bent, haak je uiteindelijk af. Al die praat en confrontaties van neukpartijen na de training, passen totaal niet bij de homo. En dat is wat Gijp bedoeld. Maar ja, wie weet lukt de KNVB het wel de homo's enthousiast te maken voor het voetbal, of in ieder geval voor hun geaardheid uit te komen. Ach een keertje wat anders om de sexuele ervaringen tussen twee mannen door de kleedkamer aan te horen en misschien bekeren ze wel. Of een homo competitie.

 

Talent

 

Er zijn natuurlijk ook homo’s met zat voetbal talent. De sterken zullen zich focussen op een carriere in het voetbal en hun geaardheid achterwege laten. Af en toe meedoen en mee lachen met de jongens en daarmee de kast dicht doen. Een paar zullen maar het betaalde voetbal halen. En dan begint de wereld er anders uit te zien. Ik ken spelers die verschrikkelijk goed konden voetballen, maar speelden ze in een stadion met publiek, volledig dicht klapten. Geen pepernoot meer raakten. Het omgaan met een bepaalde druk doet de goede voetballer afscheiden van de rest. Dan waren er spelers die bij een negatieve reactie uit het publiek al helemaal de weg kwijt raakten. Stel je voor dat je in een volle kuip moet spelen en 40,000 man zingen je naam en voegen er aan toe dat je homo bent. Je moet van hele goeie huizen komen wil je je dan staande houden. 

 

Carriere

 

Nee, ik geloof dat als ik homo zou zijn, ik toch echt voor een andere sport zou kiezen. En was ik mentaal sterk genoeg, dan misschien, heel misschien zou ik uit de kast komen. Het gaat immers om het voetbal. In mijn actieve loopbaan als voetballer en trainer stond je er trouwens niet bij stil en mocht er één op mannen vallen, dan hebben ze het goed kunnen verbloemen. Ik heb ook niets gemerkt bij het laten vallen van mijn stukje zeep. Wat ik wel weet is dat er voldoende, zo genaamde hetroos en tevens getrouwd, heel benauwd moeten leven, omdat hun geaardheid nooit bekend mag worden. Zowel privé als voor de kerk. 


Joop Molendijk

Laatst aangepast (vrijdag 09 augustus 2013 14:33)