PostHeaderIconDe Verpaupering in het voetbal

 Interview

Prachtig het interview tussen Derksen en Cruyff. Ik schreef twee jaar geleden al, dat het voetbal in Nederland snel bergafwaarts gaat. De goede spelers vertrekken naar het buitenland en tweede en derderangs (buitenlandse) spelers en gebrekkige jeugd voetballers nemen de vrij gekomen plaatsen in.

De competitie is er qua amusementswaarde en spanning, voor de normaal laag geklasseerde en underdog clubs, op vooruit gegaan ( voetbal technisch helaas niet) en dat levert weer volle stadions. Clubs die normaal gesproken dolgelukkig zouden zijn met een play-off plaats voor EL voetbal, mogen zich nu ineens titelkandidaat noemen. Dat zijn er op het moment dat ik dit stukje schrijf 13. Clubs die binnen 6 verlies punten van elkaar staan. Of je nu supporter bent van PEC Zwolle, Roda JC, Ajax of Feyenoord het maakt niet uit. Titelkandidaat zijn ze allemaal.

Dat het niet goed is voor het Nederlands Voetbal in zijn algemeen onderschreef Cruyff. Binnen 3 jaar van finalist, niet eens meer een geplaatst land.

 

Scheve verhoudingen en misplaatste verwachtingen.

Wat was het toch smullen geblazen voor de heren van de pers en de media, want dat is pas nieuws, van het vertoonde beeld van de clubs in de eredivisie het afgelopen weekenden. Of het nou de mysterieuze krachten in de sport waren of al dan niet kwade opzet, maar het afgelopen weekend, waren de uitslagen vandien aard, dat er qua punten haast geen verschil is tussen het linker en rechter rijtje. Met stijgende verbazing heb ik de afgelopen dagen zitten kijken en luisteren, naar de profeten en de heren analyticus. 
 
Na 12 competitiewedstrijden in de eredivisie is er weinig verschil, qua punten, zowel in het linker als rechter rijtje. De uitslagen zijn net zo verrassend als de (wan)prestaties van de artiesten. De voetbalanalisten en profeten moeten op dit moment zich ook achter hun oren krabbelen en hun visie bijstellen. Zoals het er nu voor staat kan het alle kanten op. De supporters van de Topclubs? krijgen slecht voetbal voorgeschoteld, wat de motivatie om naar het stadion te gaan niet zal bevorderen. Irritaties en onvrede zal inslaan als een bom en zondebokken worden geofferd en op de slachtbank worden gelegd. In deze tijd van recessie is het toch al niet zo best gesteld met de financiële situatie van de clubs, waardoor misstappen dubbel zo hard aankomen. Het voetbalwereldje, buiten dat een eng wereldje is, blijft een afspiegeling van de maatschapp
 
Ik ben geen profeet en kan dus ook niet zeggen wie er kampioen wordt. Laat dat duidelijk zijn. Maar Roda, RKC, Heerenveen, Groningen, Heracles en Zwolle zullen het niet worden. De nivellering is weliswaar nog nooit zo groot geweest, maar er zijn ploegen waar voldoende kwaliteit aanwezig is (al dan niet in vorm) om het verschil uiteindelijk te maken. Kortom op dit moment zijn de verhoudingen wel erg ver zoek. Het gevolg is misplaatste arrogantie en volkomen verkeerde vedette neigingen, bij spelers en trainers van clubs die de realiteit een beetje uit het oog zijn verloren. Ajax en Twente spelen tot nu toe het beste voetbal, maar laten ook veel steken vallen. Ajax is uit vorm, maar legde in de afgelopen 3 jaar pas in de tweede competitie helft de basis voor de titel. PSV heeft een jonge en wisselvallige ploeg, die bij vlagen fantastisch voetbal laat zien. Vitesse speelt onder Bosz veel avontuurlijker en heeft een aantal pareltjes in huis. Kan en wil Vitesse zich in de winterstop versterken, dan zullen ze het Ajax, PSV en Twente knap lastig gaan maken. De anderen strijden, lijkt mij voor plek 5.

Pellè. Olie Noot

Sinds dat Pellè aanvoerder is geworden bij Feyenoord heeft de “VEDETTE”, geen pepernoot meer geraakt en haalde hij alleen nog negatief het nieuws. Irritaties, Frustraties en Misplaatste arrogantie.

Bij Feyenoord is Pellè uit vorm, dan wel voelt hij zich niet happy in het huidige spelconcept van Ronald Koeman. Opbouwend spelen en op die manier Pellè in stelling brengen. Je hoeft geen raket geleerde te zijn om te begrijpen dat dat concept met de huidige spelersgroep niet zal werken. Ten eerste is Pellè geen Bergkamp en mist de verfijnde techniek voor dergelijk voetbal. Pellè is een Targed man. Hoge ballen of aanspelen in de dekking en hij geeft een vervolg. Daarnaast heeft Feyenoord de spelers niet om op balbezit te spelen. Met uitzondering van Clasie en Janmaat,  zijn de rest gemiddelde eredivisie voetballers, alhoewel er bij Vilena en Boetius nog wel rek in zit. Let wel de selectie is goed genoeg om bovenin mee te draaien, maar titelkandidaat?? Dan moet je wel haast blind zijn, alhoewel, als ik de uitslagen van het afgelopen weekend bekijk, dan is echt alles mogelijk.

 

Koeman Bondscoach?

Koeman heeft de afgelopen weken laten zien ongeschikt te zijn om Bondscoach te worden, is zeker geen Top coach en zoals Johan Cruijff gisteren avond droogjes opmerkte, dat je als trainer aan een speler kunt zien wanneer hij niet lekker in zijn vel zit. Dan praat je even met zo'n jongen en geeft hem een paar dagen vrij af en/of houdt hem een wedstrijdje op de bank totdat het probleem is opgelost. Koeman niet, die doet er niets mee, want op de training had hij het wel gezien. Pellè krijgt uiteindelijk rood en 3 wedstrijden schorsing. Dat kan Feyenoord straks in zo'n rare competitie de titel kosten. Daarnaast dat gezeik tegen de scheidsrechter, misselijk makend vragen om gele kaarten voor de tegenstander, meewarig zijn hoofdschuddend over de prestaties van zijn eigen team, nee dat hoort niet bij een toptrainer. Mijn broek zakte af toen Pellè al in de eerste helft een elleboog probeerde uit te delen en Koeman niet ingreep. Koeman gaat in mijn ogen niet vrijuit en hij als eindverantwoordelijke had al voor de wedstrijd tegen Heracles moeten ingrijpen en Pellè naast Papa Koeman neer moeten zetten. Maar ja, daar moet je lef voor hebben en ballen, in de wetenschap dat je het legioen over je heen zal krijgen. Had hij hem gewisseld, dan had Pellè de rode kaart bespaard gebleven. Dat is wat Toptrainers doen. Daar zijn Toptrainers voor. 

 

Gijp en Hansie

Het probleem van Pellè is duidelijk. Die jongen had als jonge Italiaanse spits een veelbelovende carrière voor zich. Alleen hij scoorde niet of nauwelijks voor de clubs waar hij voor speelde. Toen hij was afgeschreven, pikte AZ hem op, maar behalve de uitspraken, dat AZ slechts een tussen stop was voor de absolute top, presteerde hij weinig. Terug in Italië, werd het er niet beter op, totdat vorig jaar Feyenoord op de stoep stond. Behalve Hansie, moest iedereen er hartelijk om lachen. Ook René van der Gijp grapte weer op zijn manier, ach hij kostte niets, dus wat kon er gebeuren. En dan gebeurt het. Pellè scoort aan de lopende band, wordt regelmatig uitgeroepen tot speler van de week. Totaal onbekend in Italië en een ster van wereld formaat in Rotterdam. En dan  maakt Koeman hem ook nog aanvoerder. Tja, dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

 

 

Fanclub

Pellè krijgt René van der Gijp als grootste fan erbij en kan geen kwaad meer doen, zelfs de rode kaart en zijn gedrag probeert hij te bagatelliseren. Zoals hij over Pellè praat is voor René ongekend, hij brandt normaal iedereen op zijn eigenwijze manier af die faalt. Maar René probeert aan het Nederlandse volk duidelijk te maken, dat hij de weelde niet kan verdragen als profvoetballer en daardoor begrip te krijgen voor het gedrag van Pellè. Om de woorden van René te gebruiken:dat Pellè een soort afgod was en alles ging blinken wat hij aanraakte. Nou niet alles René.

Als voorbeeld nam René, dat als Pellè uit eten gaat, de serveerster helemaal in de war raakte en de borden liet vallen. De keren dat René van der Gijp hem aankongigde als speler van de week, kreeg hij volgens, mij zoals de serveersters maar, op een andere manier, zelf stijve cornuco van Pellè. Nee René, de serveerster liet een slakkenspoor na.

Nee Gijp, deze jongen heeft totaal verkeerde en misplaatste vedette neigingen. Pellè is hele simpele en beperkte voetballer en floreert toevallig bij Feyenoord in een bijna lachwekkende copetitie, waar verdedigers niet kunnen verdedigen. Pellè hoort zich te gedragen als een prof en niet als een kind die zijn pop wordt afgepakt. Nee, ik geloof dat René even niet lekker in zijn vel zit. Op het moment dat het filmpje van hem werd afgedraaid met veiligheidskleren en een helm, keek hij ernaar of dat hij leed aan altzheimer. Je was het toch echt René.

 

Voetbal International/Louis van Gaal

Nu kijk ik persoonlijk graag naar V.I op maandagavond. Een team, die elkaar goed aanvoelen en op een snip en snap achtige manier het progamma presenteren. Ik vind Johan Derksen een combinatie van James Bond en Al Pacino. Er tegenover staat, dat een Louis van Gaal op de uitnodiging als gast voor het progamma in zal gaan,  zal voor een ieder duidelijk zijn. Kenmerkend is dan ook voor de voetballerij, hoe er over trainers gesproken en mee om wordt omgegaan.  

Hansie mag als presentator blij zijn, dat Louis van Gaal hem nog te woord heb gestaan. Louis is nog netjes geweest, een ieder ander had hem op de manier van vragen stellen allang zijn kop in een pot met strond gestopt. Nu komt louis over dat je eerder twaalf uur op zijn kop wil slaan, dan dat je een biertje met hem zal gaan drinken. Het is een schril contrast van de werkelijkheid, je kan wel degelijk een goed gesprek met hem aangaan, ik heb dat zelf mogen ervaren. Persoonlijk had ik de microfoon in Hansie zijn bek geduwd en een leer riempje erom heen gedaan. Een bondscoach op deze manier belachelijk maken, zoals in een interview en in het progamma V.I, zegt op dat moment mer over het progamma, dan over Louis. 

Tot overmaat van ramp wil Hansie ook nog op een zeer simplistische manier de Popie Jopie uit gaan hangen in het progamma, omdat waarschijnlijk René weer even tegen een burnout aanzit. Hansie blijft nu de sympathieke jongen en begeef je niet op glad ijs, want dat staat totaal niet bij jou. Sterker nog je staat voor lul.

Jeugdopleidingen 

Johan Cruijff stelde ook heel simpel, dat het hem was opgevallen dat onze jeugdopleidingen te kort schiet en geen topvoetballers meer opleveren. Dat is raar met zo'n fantastische trainerscursus. En hij had het niet over de Nederlandse Top. Nee hij sprak over de Internationale Top. En ook dat schreef ik al eerder. Na van Persie, Robben, van der Vaart en Sneijder is er al 10 jaar niets meer door gekomen. De Nederlandse trainerscursus deugt dus niet meer en moet eens goed onder de loep genomen worden. Leuk hoor, maar hoor je zondagavond een trainer de wedstrijd analyseren, dan zijn het, de uitzondering daar gelaten, net papegaaien. Ze zitten tijdens de wedstrijd alleen maar te schrijven, maar het wat en waarom ontgaat me volkomen. En dan dat gespring en geschreeuw langs de kant. Kijk een bal binnenkant paal, daar heb je geen grip op, evenmin als een of twee blunders van spelers die je de wedstrijd kosten. Iedereen maakt fouten, dat mag en dat geeft ook niet, als je maar van je fouten leert of zoals Johan Cruijff het weer simpel opmerkte: Heb je 11 topvoetballers, dan win je de wedstrijd, behalve als de tegenstander er 11 heeft die nog beter zijn.

Daarom ging bij Ajax het roer om. Internationale ex Topvoetballers in de jeugdopleiding als trainer. Niet meer van die eenheidsworsten die door Zeist worden afgeleverd. Of dat werkt? Ik weet het niet. Heb zo mijn twijfels. De tijd zal het leren. 

Persoonlijk vind ik dat de opleiding begint bij jonge voetballertjes, wanneer je ze naar de kleedkamer of trainingsveld zie aankomen. Broeken die  net onder de billen hangen, eelt op hun vinger van het twitteren, gebogen rug,gekleurde voetbalschoentjes en kromme nek. Nou daar zak mijn broek van onder mijn billen.

Zaakwaarnemers (zakje vullen)

Prachtig vond ik ook zijn opmerking over de zaakwaarnemers en de ouders van de kinderen, die bij Ajax mogen voetballen. Niet het kind staat centraal, maar de Zilvervloot die ze voorbij zien komen. 

“Oh u heeft eisen”, nou gaat u dan maar naar een andere club. “Oh, uw zoon blijft niet tot zijn 23ste bij Ajax”, jammer maar dan hebben wij geen plaats voor hem. Wij leiden op en daar hebben wij verstand van. Wij zullen als de dag daar is in overleg met uw zoon bepalen, welke club het best bij hem past, wanneer hij Ajax gaat verlaten. “Heeft u nog vragen”? Zo krijgen die jongens een goede opleiding, wordt aan school gedacht en omgangsnormen en blijven de meeste in ieder geval tot hun 23ste bij Ajax en zal de extreem goede speler, twee jaar eerder vertrekken.


Leuk hè?? Voetballen


 

Laatst aangepast (donderdag 07 november 2013 10:23)