PostHeaderIconHet Schiedams SVV

De rijke historie van de Rood Groene, het Schiedamse SVV


De voetballers van SVV waren oprechte amateurs, jongens met een rood-groen hart en klassiekeberoepen als bankwerker, dakdekker, metaaldraaier, kraanmachinist, koperslager en automonteur. Dat was ook niet verwonderlijk, zoals een klein stadje als SVV uit Schiedam, waar twee gigantische scheepwerven Gusto en Wilton Feyenoord gevestigd waren.  Alleen spil Jan van Schijndel liep altijd in een kostuum, doordat hij ambtenaar was bij de gemeente Schiedam.  

 

 

 

 

 

Schiedamse Iconen uit die tijd, die later nog heel veel voor SVV uit Schiedam hebben betekend:

Henk Könemann, Rinus Goossens, Schrumpf, Jan van Schijndel, van 't lith, teveel om op te noemen. Ondanks de maatschappij is veranderd dus ook het voetbal, blijven deze namen op onze netvlies geschreven staan. SVV had altijd goed voetballende elftallen en individuele sterke en iconen van spelers.

Iconen van keepers: de onvergetelijke Jan van der Velden en Eddie van der Roer. 

Iconen als voetballers en levende legende: Leen Warnaar, Henk Salari, Hans Loovens om er maar even snel een paar te noemen uit eigen kweek. Iconen van spitsen: Wout van Meeteren en Aad Koudijzer, Rinus Steenbergen, Hans Konstense, Hans Hazebroek en de van Feyenoord teruggekeerde rechtsback Piet Romeijn waren een garantie voor goed voetbal. Mijn website raakt overbelast, wanneer ik alle namen, zonder iemand tekort te doen, vergeet op te noemen. 

 

 

Om even het geheugen op te frissen op 4 juni 1949 werden er 64.368 toeschouwers in De Kuip gepropt voor de beslissende wedstrijd tussen SVV en Heerenveen, met als inzet het kampioenschap van Nederland. (zie promotie 3 delen) Het stadion was binnen een paar dagen uitverkocht, maar de voetbalbond was vergeten kaarten naar Heerenveen te sturen. Dat probleem werd opgelost door noodtribunes te bouwen, zodat er ruimte werd gecreëerd voor supporters uit Friesland. Dankzij onder meer twee doelpunten van midvoor Henk Könemann won het elftal van trainer Kees van Dijke met 3-1 van Heerenveen. SVV was kampioen van Nederland, met louter jongens uit de Schiedamse volkswijk De Gorzen. Als beloning voor deze unieke prestatie ontvingen alle spelers een nieuwe fiets. Dat komt nu lachwekkend over, maar destijds was het een geweldig cadeau. 

 

 

 In 1988 werd de Rotterdamse Mercedes dealer van Rotterdam en omstreken en autohandelaar John van Dijk voorzitter. Hij nam de schuld van driehonderdduizend gulden over en benoemde op advies van Johan Cruijff Feyenoord-icoon Wim Jansen als technisch directeur. Dick Advocaat werd trainer en leidde de club naar het kampioenschap in de Eerste Divisie, maar het Schiedam en het publiek waren er nog niet klaar voor in die tijd. Teleurstellende bezoekers, die zich teveel, terecht of onterecht, aan het terrein Harga vast klampte. 
 

SVV probeerde op commerciël gebied in de Eredivisie te stunten door zijn thuiswedstrijden in De Kuip af te werken, maar ook dat werd geen succes. Er volgde later nog een fusie met Dordrecht'90 tot SVV/Dordrecht'90, maar uiteindelijk kregen Van Dijk en zijn Dordtse collega Kees den Braven niet datgene wat zij voor ogen hadden en keerde SVV gedwongen terug naar de amateurs.

 

In een later stadium fuseerde SVV, met de inmiddels gefuseerde club Martinit en SFC uit Schiedam, SMC. vv SMC bestond uit klinkende namen, zoals een Jan Liekendiek en Henk Offenberg, alle autohandelaren, beter bekend als Auto Klip. In die periode speelde SVV/SMC, zoals de nieuwe clubnaam werd genoemd, op het hoogste niveau van de amateurafdeling. 

 

 

Ik heb gemeend om daarvoor een eerbetoon op te dragen aan die onvergetelijke Iconen. ( foto's blijven welkom) 

Ik wil iedereen bedanken voor het slagen van deze Rood Groene SVV revue, voor foto's en films die ik heb mogen lenen en scannen. 

veel plezier Joop Molendijk

 

 

Laatst aangepast (zaterdag 20 maart 2021 08:20)