PostHeaderIconReddende Engel

De Suikeroom

Voor in het financiële nood verkerende SVV te Schiedam  kwam er in die periode een reddende engel, John van Dijk. Zowel sportief als prestatief was het ook zeer zeker niet goed gesteld met de Schiedamse club. Het voortbestaan van het Schiedamse SVV zou niet meer gewaarborgd zijn, wanneer John van Dijk niet erin was gestapt. De Suikeroom, zoals velen dat vertaalde, daar was John van Dijk het niet helemaal mee eens. John zelf vindt niet dat hij een suikeroom is, maar een klein beetje suikeroom. John van Dijk is niet naar Harga aan komen waaien, ondanks je dat van een engel zou verwachten. Het is ook niet toevallig gebeurd, want zo'n een uitstraling had SVV nu ook weer niet. Het was ook niet zo, dat hij een ritje met zijn Mercedes langs het veld reed en dacht: deze voetbalclub ga ik sponseren. Nee, het waren de echte SVVérs, die heel veel energie erin hebben gestoken om John van Dijk enthousiast en nieuwsgierig te maken. Rinus Steenbergen, Jan van der Velde (veel te jong van ons heen gegaan), Henk Salari en Hans Loovens, drie ex betaalde voetballers, om even maar een paar te noemen,  hebben de stap gezet en met succes.

 

 

  

Zakenman John van Dijk had al snel door, dat het een voetbalclub was met perspectief en echte clubmensen, die bereid waren tot het uiterste te gaan. Vanuit die situatie in acht genomen nam John van Dijk zijn injectienaald mee en spoot daarmee de financiële vaccinatie in de club. Het is natuurlijk niet enkel de bekende mensen die de redders in de nood waren. Heel veel andere leden zijn ook tot het uiterste gegaan, om dit te realiseren. Het zijn de mensen achter de schermen, die misschien nog veel meer hebben betekend voor het Schiedamse SVV. Laten we eerlijk zijn een arbeidersclub, die de handen wisten te gebruiken, dat maakte de club zo groot. Het zou ook een verschrikkelijke gedachte zijn geweest, dat een arbeidersclub uit de Gorzen ten onder zou gaan. Een club met een hele rijke historie, de Rood Groene uit Schiedam. Met bekende namen als trainers een Rinus Goossens, Hans Kroon en Henk Könemann om maar even een paar te noemen, die hun sporen onuitwisbaar hebben achter gelaten.

 

 

 

 

 

 

 

In 1988 werd de Rotterdamse Mercedes dealer van Rotterdam en omstreken, autohandelaar John van Dijk voorzitter. Zakenman John van Dijk had al snel door, dat het een voetbalclub was met perspectief en echte clubmensen, die bereid waren tot het uiterste te gaan. Vanuit die situatie in acht genomen nam John van Dijk zijn injectienaald mee en spoot daarmee de financiële vaccinatie in de club. Het is natuurlijk niet enkel de bekende mensen die de redders in de nood waren. Heel veel andere leden zijn ook tot het uiterste gegaan, om dit te realiseren. Het zijn de mensen achter de schermen, die misschien nog veel meer hebben betekend voor het Schiedamse SVV. Laten we eerlijk zijn een arbeidersclub, die de handen wisten te gebruiken. Dat maakte de club zo groot. Het zou ook een verschrikkelijke gedachte zijn geweest, dat een arbeidersclub uit de Gorzen ten onder zou gaan. Een club met een hele rijke historie, de Rood Groene uit Schiedam. Met bekende namen als trainers een Rinus Goossens, Hans Kroon en Henk Könemann om maar even een paar te noemen, die hun sporen onuitwisbaar hebben achter gelaten.

Maar niet te praten over dezelfde voetballers, die dat grote SVV uit het kleine stadje Schiedam voort heeft gebracht. Klinkende namen uit 1948/1949, die tot onze dood en erna nog steeds zullen schalmen over de voetbalvelden. Rinus Goossens, Henk Könemann, Jan van Schijndel, Schrumpf noem maar op. Deze voetballers hebben de eerste grote stappen gezet tot een rijke en gebrandmerkte historie.

 

 

 

 

 

 

 

De jaren erna kwamen er nog velen bij, namen die ook in onze netvliezen staan gegriefd door de behaalde successen. Jan van der Velde, Wout van Meeteren, Kees Verschie, Dick van Dijk, Aad Koudijzer, Hans Hazebroek, Hans Konstense, Drikus Nels en noem maar op. Maar vooral de homogeniteit en het respect voor elkaar, dat maakte SVV tot een innerlijke grote club. Helaas is de maatschappij veranderd, dus ook het voetbal. Ondanks alles zullen we het waarschijnlijk nog net of net niet meemaken, maar Return to Innocense komt eraan.

 

 

 

 

Hij nam de schuld van driehonderdduizend gulden over en benoemde op advies van Johan Cruijff Feyenoord-icoon Wim Jansen als technisch directeur. Dick Advocaat werd trainer en leidde de club naar het kampioenschap in de Eerste Divisie. SVV probeerde op commerciël gebied in de Eredivisie te stunten door zijn thuiswedstrijden in De Kuip af te werken, maar ook dat werd geen succes.Het Schiedamse publiek was er nog niet klaar voor in die tijd. Teleurstellende bezoekers, die zich teveel, terecht of onterecht, aan het terrein Harga vast klampte. 

 

 

 

Er volgde later nog een fusie met Dordrecht'90 tot SVV/Dordrecht'90, maar uiteindelijk bereikte Van Dijk en zijn Dordtse collega Kees den Braven niet datgene wat zij voor ogen hadden en keerde SVV gedwongen terug naar de amateurs. 

 In een later stadium fuseerde SVV, met de inmiddels gefuseerde club Martinit en SFC uit Schiedam, SMC. vv SMC bestond uit klinkende namen, zoalsauto handelaar Jan Liekendiek, beter bekend als Auto Klip. In die periode speelde SVV/SMC, zoals de nieuwe clubnaam werd genoemd, op het hoogste niveau van de amateurafdeling. Nu na vele jaren is SVV uit Schiedam weer  gewoon Rood Groen. 

Hier het relaas in woord en beeld

Getiteld:

 

 

 

Hoe een voetbalclub in 3 jaar ten onder kan gaan door succes. 

veel plezier 

 

 

 

 

Laatst aangepast (donderdag 13 december 2012 20:58)